Ce pot face?

Exercitii fizice Fizioterapia si exercitiile regulate pot sa va ajute sa va mentineti intr-o forma optima. Ar fi bine sa discutati cu doctorul dumneavoastra ce tratament sau ce program de exercitii v-ar fi potrivit. S-ar putea sa aveti nevoie de sedinte regulate de fizioterapie sau sa faceti anumite exercitii la domiciliu. Pentru unele persoane de ajutor pot fi sedinte de inot, yoga si calarie. Pe langa mentinerea unui tonus muscular bun, exercitiile fizice sunt o modalitate de relaxare. Societatea nationala de SM sau organizatia locala (din localitatea dumneavoastra) poate sa va ajute cu programe de exercitii sau sa va recomande facilitati sau personal de specialitate pentru asemenea activitati.
In decursul anilor au fost elaborate o multitudine de regimuri alimentare pentru SM, ceea ce este normal pentru o boala pentru care nu se cunosc cauzele sau metoda de vindecare. In timp ce regimurile alimentare se contrazic intre ele, filosofia din spatele acestora este foarte buna: o alimentatie echilibrata care sa va furnizeze vitaminele si mineralele de care aveti nevoie. Unele persoane au observat ca pentru ele cel mai benefic regim alimentar este unul sarac in grasimi animale si bogat in grasimi polisaturate. Cititi si sectiunea despre [Tratament alternativ]. Este recomandabil sa discutati schimbarile din regimul dumneavoastra alimentar cu medicul sau dieteticianul dumneavoastra.
Din cauza ca SM poate aduce schimbari in capacitatile dumneavoastra fizice si cognitive este recomandabil sa evaluati in mod realistic modul in care aceste schimbari vor afecta actualul loc de munca. Daca locul de munca va solicita din punct de vedere fizic ar fi bine sa cautati sau sa va pregatiti pentru un altul mai putin solicitant. Daca aveti un loc de munca sedentar, handicapurile fizice nu va vor afecta in foarte mare masura, permitandu-va sa va pastrati pozitia multi ani. In localitatea dumneavoastra pot exista birouri de consiliere in probleme de cariera sau stagii de pregatire vocationala.
Una dintre cele mai dificile probleme pentru un cuplu dupa diagnosticare SM este posibila schimbare a sarcinilor. Posibilitatile din viitor trebuie analizate impreuna. O familie cu doua surse de venit va trebui sa invete sa se descurce doar cu un salariu (in cazul in care situatia nu permite persoanei cu SM sa-si pastreze locul de munca). Unul dintre parteneri va trebui sa isi asume sarcini suplimentare in administrarea caminului si ingrijirea copiilor si/sau sa fie intelegator cu ritmul celuilalt partener in a duce la indeplinire anumite sarcini. Pentru implementarea cu succes a acestor schimbari trebuie sa aibe loc discutii deschise si complete.

Vino să stăm de vorbă despre cum te poți implica!

Îți stăm la dispoziție pentru orice întrebare sau alte informații suplimentare.

Oferim suport și siguranță persoanelor afectate de Scleroză Multiplă.

Sediul Speromax

Str. Gladiolelor, Nr.3A
Alba Iulia,  Jud. Alba, 510040
Program:

Luni, Miercuri, Vineri 8:30 – 12:30

Marți, Joi 8:30 – 16:00